Jezik:

Šta je stil naiva u slikarstvu?

naiva slika

Naiva slikarski stil – nostalgičan, šarmantan i neodoljiv, predstavlja jedinstvenu formu umetnosti koja nas vraća u vreme prošlosti. Ovaj autentični stil, koji se izdvaja svojom jednostavnošću i nekonvencionalnošću, dobio je ime po francuskoj reči “naïf” što znači “naivan”. Slike rađene u ovom stilu poseduju čarobnu privlačnost koja nas osvaja na prvi pogled.

Šta je to naivna umetnost

Naiva kao slikarski stil datira još iz 17. veka, ali je postao posebno popularan tokom 20. veka. Umetnici koji su stvarali u ovom stilu često su bili samouki, bez formalnog umetničkog obrazovanja. Njihova jednostavnost i autentičnost su postali zaštitni znak naive. Ovi umetnici često su prikazivali ruralne scene, seoske pejzaže, seljake i životinje na svojim platnima.

Ono što je posebno privlačno kod slika rađenih u stilu naiva jeste njihova neprerađenost. Ovi umetnici nisu se opterećivali tehničkim detaljima i pravilima klasične umetnosti. Njihove slike su često bile sirove, sa jakim bojama i grubim potezima četkice. Taj nedostatak sofisticiranosti dodaje njihovim delima autentičnost i šarm.

Slikari u stilu naiva često su koristili jake i jarke boje kako bi dočarali život i radost. Preovlađuju žuta, crvena, plava i zelena, koje izražavaju vitalnost i energiju. Slike u stilu naiva odišu optimizmom i vedrinom, prenoseći gledaocima osećaj radosti i neiskvarenosti.

Umetničke slike naiva

Umetnička dela u stilu naiva mogu se pronaći u raznim galerijama i muzejima širom sveta. Jedna od najpoznatijih galerija koja se bavi promocijom i prodajom slika u stilu naiva je Galerija Španac. Galerija Španac se nalazi u Beogradu i renomirana je po svom izuzetnom izboru slika naivnih umetnika. Ono što je posebno sjajno je da vam Galerija Španac nudi i mogućnost online prodaje slika, što je savršeno za one koji nisu u mogućnosti da posete fizičku galeriju.

Pronalaženje savršenog dela u stilu naiva nikada nije bilo lakše. Uz samo nekoliko klikova, možete pregledati impresivnu kolekciju slika na web sajtu Galerije Španac i  online kupiti neku po vašem ukusu.

Naiva je dugo bila poznata kao umetnost jednostavnosti, kao suprotnost kompleksnosti i finesama koje su karakteristične za tradicionalnu evropsku slikarsku školu. U stvari, najveća vrednost naivnog stila jeste u njegovoj jednostavnosti, neposrednosti i čistoti izraza.

Po prvi put, naivni umetnici su se pojavili krajem 19. veka, kada su mnogi slikari počeli da se vraćaju tradicionalnim tehnikama i težili da u svoje slike unesu “primitivnost”. Prvi naivni umetnici su obično seoski i seljaci koji su menjali svoju zemljoradničku profesiju za umetnost.

Boje koje pričaju priče – doživite svet naive

Tokom 20. veka naivni stil se širio po celom svetu, a mnogim umetnicima je pružio mogućnost da izraze vlastita viđenja sveta u kojem žive. Naivni slikari često koriste jake boje koje se usavršavaju u kombinaciji sa čistim crtežom, geometrijskim oblicima i nedefinisanim linijama.

I dok mnogi slikari danas teže da savladaju tehniku i tehničku perfekciju u svom izrazu, naivni umetnici streme toliko jednostavnom i neposrednom izrazu kao i njihovi prvi protagonisti.

Naivno slikarstvo u Srbiji

Sve više galerija širom sveta uključuje naivne umetnike i njihova dela u stalnu ponudu. U Srbiji, galerija Španac je jedna od najznačajnijih galerija koje se bavi pružanjem prilike za prodaju naivnih slika, kako preko svog fizičkog, tako i preko online prisustva.

Galerija Španac okuplja naivne umetnike iz Srbije i regiona u jednom mestu, lobirajući za naivni stil i pružajući umetnicima mogućnost da svoja dela predstave široj publici. U svojoj stalnoj ponudi, galerija Španac nudi naivne slike u različitim formatima, stilovima i temama, od pejsaža i portreta do religijskih i folklornih motiva.

Jednostavnost koja očarava – slike u stilu naiva

Prema tome, naivni stil danas nije samo umetnički izraz pojedinca, već postaje sve više deo svetske umetničke scene. U svetu preplavljenom tehnologijom i digitalizacijom, naivna umetnost vraća se osnovama čovečanstva i poziva nas da se prepustimo jednostavnoj i prirodnoj lepoti sveta. Galerija Španac je pravo mesto na kojem se ta lepota i jednostavnost najbolje ogledaju u naivnim delima i gde ih možete pronaći sami, po sopstvenom izboru za zid vašeg doma.

10% POPUSTA

na prvu kupovinu
uz promo kod “SPANAC