Jezik:

Slike poznatih domaćih umetnika i zagonetne priče velikih domaćih majstora u Galeriji Španac

Kada zakoračite u svet umetnosti, otvaraju se vrata čarolije, inspiracije i priča koje čekaju da budu ispričane. Galerija Španac, online destinacija za ljubitelje umetnosti, skriva neke od najlepših dela domaćih umetnika. U ovoj blog objavi, istražujemo neke od veoma poznatih domaćih umetnika i otkrivamo tajne i priče iza njih.

Sava Stojkov - Ruralni pejzaži koji oduzimaju dah

Sava Stojkov, poznat po svojim ruralnim pejzažima, bio je istaknuti srpski umetnik rođen 1925. godine u Somboru. Njegova priča o umetnosti počinje tokom Drugog svetskog rata, kada je kao petnaestogodišnjak započeo svoj put u svetu slikarstva. Njegova dela, koja se danas mogu pronaći u Galeriji Španac, prikazuju idilične pejzaže inspirisane prirodom i životom na selu.

Stojkov je izlagao svoja dela kako u zemlji, tako i širom sveta, ostavljajući dubok utisak svojim preciznim filigranskim radom. Dobio je mnoge prestižne nagrade, uključujući Veliku nagradu bijenala u Milanu 1980. godine i Masarikovu nagradu u Pragu 1996. godine. Njegova umetnost, karakteristična po kontrastu svetla i senke, emituje tajanstvenu harmoniju.

Stojkov je bio i izuzetno talentovan portretista, prenoseći likove iz bačke ravnice na svoja platna. Njegovo slikarsko delo predstavlja spomenik ravnici i njenim ljudima. Iako je preminuo 2014. godine, njegova umetnost ostaje kao dragoceni deo srpskog kulturnog nasleđa.

Siniša Labus - Apstraktne eksplozije boja

Siniša Labus, rođen u Zagrebu 1971. godine, ističe se kao umetnik sa dubokim korenom u slikarstvu. Prve korake ka umetničkom izražavanju napravio je kao dete, razvijajući svoj talenat za crtanje i slikanje. Nakon teoretskog obrazovanja kod magistra vajarstva Vuka Bojovića, usavršava se pod mentorstvom Dragana Maleševića Tapija i istraživanjem drugih savremenih realista.

Labusovo slikarstvo, inspirisano barokom, visokom renesansom i realizmom ruske škole 19. veka, teži izazovima i raznolikosti. Od portreta do pejzaža i istorijskih kompozicija, istražuje nacionalne vrednosti u svojim delima, težeći da dosegne globalnu publiku. Njegova izložbena istorija obuhvata gradove širom Srbije i sveta, uključujući Beograd, Novi Sad, Čikago, Vašington i Njujork. Labus povremeno učestvuje u domaćim i međunarodnim likovnim kolonijama, a njegova dela se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama.

Siniša Labus, umetnik širokog spektra interesovanja, ostavlja neizbrisiv trag na likovnoj sceni spajajući tradicionalnu obuku sa strašću za stvaralaštvom, čineći svoja dela vrednim uživanja kako lokalnoj, tako i globalnoj publici.

Vasa Dolovački: Urbanistički genije kroz platno

Vasa Dolovački, rođen 1960. godine u Bavaništu, predstavlja umetnika sa bogatim umetničkim putem. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom Prof. Zorana Petrovića, a potom i završio postdiplomske studije na Akademiji u Beogradu u klasi Prof. Mirjane Mihac. Postao je član ULUS-a i postavši redovan profesor slikarstva na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta EDUCONS u Sremskoj Kamenici, doprinosi obrazovanju budućih umetnika.

Vasina umetnost, iako romantičarska, izdvaja se po autentičnom izražaju, poeziji intimizma i slavljenju malih stvari. Njegova dela odražavaju toplinu i prisnost srpskog romantizma, ali istovremeno su prožeta tihim ozarenjem.

Dolovački se ne podvrgava romantičkom idealizmu; njegova umetnost oživljava svet čistih, prisnih i toplih trenutaka. Nagrade koje je dobio na različitim salonima svedoče o kvalitetu njegovog rada, dok se njegove samostalne izložbe širom sveta bave temama koje istražuju intimnost, malih stvari i lepotu jednostavnosti.

Kroz svoje delo, Vasa Dolovački inspiriše ljude da se vrate poetici svakodnevnog života i naglasi važnost malih stvari.

Veljko Đurđević: Pejzaži koji oživljavaju pogled

Veljko Đurđević, slikar rođen 1981. godine, odlikuje se zavidnim umetničkim putem i postignućima. Diplomirao je 2005. na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Momčila Antonovića, istakavši se kao jedan od najboljih studenata sa stipendijom Akademije.

Svoje umetničko nasleđe Đurđević je izgradio kroz brojne kolektivne izložbe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Njegova dela su pronašla mesto u privatnim kolekcijama širom sveta, uključujući Srbiju, Englesku, Sjedinjene Američke Države, Francusku, Švajcarsku i Italiju.

Iako Đurđević opisuje sebe kao umetnika skromnog pristupa, njegova prva samostalna izložba otkriva njegov ozbiljan umetnički angažman. Njegova dela odražavaju duboko ukorenjen proces stvaranja, naglašavajući poeziju intimnih trenutaka i slavlje jednostavnih stvari.

Đurđević, sa svojim ubedljivim radom, ističe se u svetlosti, materiji i preciznom crtežu. Njegova inspiracija dolazi od velikih majstora evropskog slikarstva, posebno srpskih slikara realizma kao što su Đorđe Krstić, Uroš Predić i Paja Jovanović. Kroz pravilno postavljen pristup realizmu, Đurđević se ističe kao umetnik koji je spreman da nastavi svoj uzlet i postane nezaobilazna figura u svetu srpskog slikarstva.

Bane Stefanović: Apstraktna eksplozija emocija

Bane Stefanović, slikar rođen 1952. godine u Beogradu, donosi sa sobom bogato nasleđe i umetničku strast. Završivši Pedagošku akademiju na Likovnom odeljenju, stekao je čvrsto teorijsko i praktično obrazovanje u likovnoj umetnosti.

Njegova umetnička karijera obuhvata brojne izložbe i učešća na likovnim kolonijama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Njegova dela naišla su na priznanje i brojne nagrade, uključujući diplomu SKUD Beograd i plakete iz različitih izložbenih događaja. Godine 1992., Bane Stefanović postaje član ULUS-a i stiče status slobodnog umetnika, što potvrđuje njegov značaj u srpskom likovnom svetu. Njegova popularnost ne poznaje granice, posebno među srpskom dijasporom.

Njegova dela možete razgledati u mnogim galerijama, među kojima se izdvaja “Španac,” gde je izložen najveći broj njegovih radova. Bane Stefanović je ostvario značajan uspeh u svom stvaralačkom radu, a njegova posvećenost umetnosti i kvalitet njegovih dela kontinuirano privlače pažnju i priznanje.

Dragan Ilić Di Vogo - Predstavnik magičnog realizma, fantastike i nadrealizma

Dragan Ilić Di Vogo, rođen 7. septembra 1962. godine u Beogradu postao je istaknuti slikar i umetnik. Profesionalno se posvetio slikarstvu od 1990. godine, izlažući na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama širom sveta. Njegova dela su pronašla svoje mesto u Beču, Beogradu, Herceg Novom, Prištini, Sarajevu, Atini, Parizu, Los Anđelesu, Madridu i mnogim drugim gradovima. Di Vogo je stekao status slobodnog umetnika 2001. godine i postao član udruženja Art of Imagination, kao i likovne grupe LIBELULLE.

Di Vogo je namerno odabrao da živi i stvara u Beogradu, gde je održao niz uspešnih samostalnih izložbi, uključujući “Conquest of Happiness,” “Gallery Helena,” i “Gallery SKC Novi Beograd.” Njegova umetnost se ogleda u raznim izložbama, uključujući “Animals in imaginary realism” u Nici, “Dante’s divine comedy” u Sæby i Viechtachu, “IPAX 2010 Dalis Erben+Freunde” u Viechtachu, i mnoge druge. Njegovo prisustvo na međunarodnoj sceni, uključujući izložbe u Parizu i Taipeiju Taiwan, dodatno potvrđuje njegov ugled kao umetnika fantastičnog realizma.

Di Vogo nastavlja da se ističe i doprinosi svetu umetnosti svojim originalnim delima i strašću prema slikarstvu.

Goran Mitrović - umesto reči, slike govore

Goran Mitrović, rođen 1968. godine u Sremskoj Mitrovici, predstavlja talentovanog slikara čija je umetnička karijera obogaćena različitim iskustvima i izložbama. Prva likovna iskustva stekao je u ateljeu Dragana Martinovića. Započeo je prvu godinu studija na Akademiji umetnosti u Sarajevu u klasi profesora Ratka Lalića, da bi kasnije završio svoje studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom profesora Dušana Todorovića.

Mitrović je ostvario niz samostalnih izložbi, uključujući one u Beogradu, Rumi, Pančevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici. Njegovo prisustvo na važnim grupnim izložbama, poput “Majstori ravnice,” “Majstori poetskog realizma” i “Jugoslovenski savremeni slikari,” dodatno je potvrdilo njegov značaj na umetničkoj sceni. Mitrović je takođe bio deo međunarodnih izložbi, uključujući “Art ekspo” u Budimpešti i “Retimno” na Kritu.

Njegovo slikarstvo reflektuje kontinuitet figuracije i duh poetskog realizma, istražujući širok spektar tema i stilova. Goran Mitrović nastavlja da se ističe svojim doprinosom savremenoj umetnosti i ostaje istaknuti lik na umetničkoj sceni Srbije.

Milan Miletić - slike koje pričaju priče

Milan Miletić, slikar rođen 1950. godine u Lapovu, izgradio je svoju značajnu umetničku karijeru kroz doslednost i predanost slikarstvu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi slikara i profesora Stojana Celića, stekavši temeljno znanje i veštine koje su oblikovale njegovu kasniju praksu.

Član ULUS-a, Milan Miletić je istaknuti slikar čiji je osnovni slikarski pristup oblikovan još sedamdesetih godina. Ovaj stav ostao je nepromenjen tokom decenija i kontinuirano obogaćuje njegov umetnički izraz. Od 1974. godine, Miletić je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama kako u zemlji, tako i u inostranstvu, u gradovima kao što su Beograd, Zagreb, Varšava, Toronto i mnogi drugi.

Njegova umetnost bavi se širokim spektrom tema, a Miletić je primio brojne nagrade kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou. Danas živi i stvara u Gornjem Milanovcu kao slobodan umetnik, kontinuirano doprinoseći srpskoj i svetskoj likovnoj sceni svojim doslednim i originalnim pristupom slikarstvu.

Miljan Vasiljević - put do dubokih emocija i složenih priča

Miljan Vasiljević, rođen 1972. godine u Tuzli, započeo je svoju umetničku karijeru pod mentorstvom Damira Savića, a zatim je svoj put nastavio u Kanadi. Njegova tehnika slikanja u ulju na platnu počiva na korišćenju tradicionalnih materijala i metoda.

Od 1998. godine, član je slikarskog udruženja “Esnaf”, s kojim je izlagao u različitim gradovima u Srbiji, uključujući Beograd, Novi Sad, Zemun, Suboticu, Sombor, Vršac, Bačku Topolu, Novi Bečej, Inđiju, Staru Pazovu, Smederevsku Palanku, Loznicu, Šabac, Bijeljinu i Sremsku Mitrovicu.

Njegove slike su takođe pronašle svoje mesto u brojnim galerijama, uključujući “Liss Gallery” u Torontu i različite galerije širom Srbije.

Njegove izložbe obuhvataju različite tematske aspekte, uključujući “Mrtvu prirodu”, “Minijature” i “Kamera Obcura Serbica”. Milan Vasiljević je istaknuti umetnik čiji rad odiše jedinstvenim izražajem, a svoj kreativni dom pronašao je u Novom Sadu od 2002. godine. Slike koje stvaraju njegove ruke često pronalaze put do dubokih emocija i složenih priča koje ostavljaju snažan utisak na posmatrače.

Milić od Mačve - najvažniji slikar 20. veka

Milić Stanković, poznat kao Milić od Mačve, bio je istaknuti srpski slikar rođen 30. oktobra 1934. godine u Belotiću. Ime Milić od Mačve proizilazi iz njegovog porekla iz Mačve, regije u severozapadnoj Srbiji, sa Šapcem kao njenim glavnim gradom.

Stanković je stekao srednjoškolsko obrazovanje u Šabačkoj gimnaziji pre nego što je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti (današnji Fakultet likovnih umetnosti) 1959. godine. Nakon toga, proveo je vreme na studijskom boravku u Parizu, gde je razvijao svoju umetničku viziju. Otvorio je svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu 1959. godine, a prvu izložbu u inostranstvu imao je 1964. godine u Ženevi.

Milić od Mačve bio je član ULUS-a od 1960. godine i deo uticajne umetničke grupe “Medijala”, osnovane 1956. godine, u kojoj su bili i drugi priznati srpski slikari. Njegovo slikarstvo karakterišu balvani u lebdenju, užarene lopte i sante leda, stvarajući jedinstvenu kombinaciju figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti. Inspiraciju je crpeo iz dela umetnika poput Boša, Brojgela, Ivana Generalića i Salvadora Dalija.

Osim slikarstva, Milić od Mačve se bavio arhitekturom, vajarstvom i pisanjem poezije. Preminuo je 8. decembra 2000. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegova ćerka, Simonida Stanković, postala je poznata multimedijalna umetnica, čime je nastavila umetničko nasleđe svog oca. Milić od Mačve ostavio je neizbrisiv trag u svetu srpske umetnosti i ostao upamćen kao jedan od najvažnijih slikara XX veka

Svi gore navedeni umetnici doprinose bogatstvu srpske umetničke scene i njihova dela se mogu pronaći u Galeriji Španac, online destinaciji koja čuva i promoviše nasleđe domaćih umetnika. Osim impresivnih dela, biografije ovih umetnika kriju inspirativne priče i avanture koje su oblikovale njihovu kreativnost.

Umesto da samo razgledate, posetite Galeriju Španac i uronite u svet ovih slikarskih majstora. Istražujući njihove slike i priče, otvaramo vrata ka dubokom razumevanju srpske kulture i umetnosti.

Očekujemo vas, dobro nam došli 🙂

Pogledajte slike drugih autora

Najbolji izbor slika u galeriji Španac

15% POPUSTA

na prvu kupovinu
uz promo kod “SPANAC